Inte så lyckade mässhälsningar

Hälsningar från Finnish Craft & Design-mässan i Tammerfors!

Vi har igen varit på turné med min stickande väninna, denna gång till Nordens största handarbetsmässa i Tammerfors.

Bland utställarna fanns allt du kan tänka dig i handarbetsväg: pärlor, ljus, tejp, tyglappar, sytillbehör, läder- och pälsvaror, papper, pennor, kartong, böcker… och förstår en hel del garn.

Som ni ser var jag denna gång väldigt återhållsam i mina uppköp, det blev endast en garnhärva och mönstret till en klänning som jag suktat efter allt sedan sommarens Jyväskyläbesök.

Varför blev det bara en härva? Ja, man börjar väl ha en hel del i skåpen redan. Men det är bara en av orsakerna. Jag hade faktiskt famnen full med finsk ull för en tröja, men så visade det sig att ett av garnen saknades i rätt tjocklek, så jag lät bli hela satsen.

Det var inget jag precis sörjde över. Allt kan köpas över webben, och ofta kommer det hemburet också, utan massiva trafikstockningar vid parkeringen.

Ni kan säkert gissa att jag inte var fullt nöjd med mässupplevelsen. Utbudet ja, men faciliteterna i Tammerfors fyller inte dagens krav på ett massevenemang som detta: det fanns inte tillräckligt med toaletter, parkeringen var knapp, papperskorgar saknades, luftkvaliteten var dålig och ljudkvaliteten vid scenen påver. Kafé-verksamheten hade inte tillräckliga kylutrymmen så utbudet var ynkligt när vi, två timmar efter att mässan öppnat,tog oss en lunchbit. Kafépriserna tänker jag inte ens kommentera, men de gick helt i monopolanda. Serveringen på flygfältet i Sjöskog blir tvåa jämfört med Mässcentret i Tammerfors.

Vad jag försöker säga är att hur länge behöver vi torftigt arrangerade massevenemang, när allt går att skaffa på nätet? Javisst, det är en upplevelse att få pilla på garn och jämföra färger tillsammans med bästa väninnan och stickkumpanen, men är det värt besväret att köra två timmar och sedan betala 16 euro i inträde? Plus 6 euro i parkering.

Jag är åtminstone inte intresserad. 

Vet ni vad vi behöver? En stickkonferens på webben. Med kurser och föreläsningar som man streamer över hela världen. Garnaffärer som samarbetspartners med festivalrabatter. Kanske små videopresentationer av affärerna. Och allt sker där var det är som skönast, på hemsoffan.

Vad säger ni?

IMG_2225

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s