Liten stickningsordlista

OrdFörklaring
AlpackaEtt gulligt sydamerikanskt djur som ger tre gånger varmare fibrer än ull.
BambuEtt fiber som kunde vara miljövänligt, men som oftast omvandlas till viskos för att kunna användas i textilier.
BFLBluefaced Leicester är en fårras som ger fibrer med vackert lyster. Fibrerna är långa, så BFL:n är populärt för att spinna garn. Nästan lika mjukt som merino!
BikupemönsterEtt stickmönster där man stickar maskor i kors.
BriocheSamma som patentstickning!
BrkSkedet i patentstickning där man stickar rätt patentlyftet och omslaget tillsammans.
BrpSkedet i patentstickning där man stickar avigt patentlyftet och omslaget tillsammans.
DKDK eller double knitting mäter tjockleken på garn, som i detta fall är allt mellan 240 och 300 m/100g. Kallas ibland också Light Worsted.
Finskt lantrasfårVår inhemska fårras har glansig päls med vacker lock. Fibrerna tål dåligt friktion och garnet lämpar sig väl för tovning. Det finska fåret är mycket fertilt, baggarna är könsmogna redan i fyra månaders ålder och tackorna kan betäckas i 7–8 månaders ålder. Tackorna har riklig ovulation och kan lamma oftare än en gång om året. I snitt föder den finska fårtackan 3 lamm åt gången.
German twisted cast onKallas också old Norwegian knit eller dubbel korsuppläggning. Ett elastiskt upplägg som passar bra till t.ex. sockor.
GarndominansSättet hur garn framhävs när du stickar mönsterstickning med två garn. Garnet närmast dig är s.a.s. dominant.
Ilo Knitting ShopMin lokala garnaffär, dit vi i bland sticker oss in för att sticka med min kompis. Härliga garn och härlig service!
Indiska korsmaskorEn form av tappade maskor där man lyfter en del av de tappade maskorna över andra. Inte så svårt som förklaringen, titta fast här!
Indisk tumkilEtt roligt sätt att sticka en tumme
IstickningshälEtt praktiskt sätt att sticka en häl i efterskott på en socka; du gör som när du stickar en tumme och stickar in en stump restgarn där hälen ska vara, sprättar upp den, plockar upp maskorna och stickar i en häl. Voilà!
MasksömEller kitchener stitch som det också kallas är ett sätt att sy – eller ”sticka” – ihop två bitar så att det inte bildas en söm. Det ska alltså se ut som om du bara stickat på. Kan t.ex. användas när du avslutar sockor.
MerinoEn fårras som producerar en mycket mjuk ull.
Mitin FFEtt sorts malmedel som används i färgningsskedet av garn. Malen måste äta ylleproteinet för att dö.
MosstickningEtt enkelt men effektivt sätt att få struktur på din stickning. Mycket användbart till exempel när du stickar flätor.
MulesingEn form av djurplågeri som innebär att man skär bort hud runt fårets rumpa. Ärrbildningen som uppstår ska hindra spyflugor att lägga ägg och därmed myasis-smitta.
RavelryDe handarbetsgalnas facebook-liknande gemenskap på webben.
Rysk skarvEtt praktiskt och nästan osynligt sätt att sammanfoga två garn med varandra. Särskilt användbart när man stickar spets.
SjöskumEtt sätt att sticka med tappade maskor som formar våglika mönster.
SportSportigt garn kanske? Nä, snarare en kategori av garntjocklek.Kallas också baby. Mäter 300–400 meter på 100g.
Tillfälliga maskorIbland behöver du lägga upp tillfälliga maskor. Lättas gör du det genom att virka luftmaskor och skapa de tillfälliga maskorna med hjälp av dem.
VåffelstickningEtt härligt, lätt strukturerat mönster som passar ypperligt till exempelvis disktrasor.
Vävda maskorDu stickar en, lyfter en med garnet framför, stickar en, lyfter en…