3x inspiration i sommarvärmen

En Birkin-tröja i blått föds

Semestern närmar sig och jag har en miljon idéer om vad jag ska lägga upp på stickorna till nästa.

Gröna mohairgarnkakor från Nurja i Tammerfors

Keseran Pasaran

En del har jag redan tvinnat vidare på och igår nystade jag ett par härvor Nurja-affärens härliga mohair till kakor. Visst är det en härlig nyans av grönt? Ser mig redan i en smal svart kjol med min nya Keseran Pasaran-tröja (Laine nr 11) och högklackade svarta stövlar… mmm!!!

Annars om grönt garn – tycker det är extremt svårt att hitta vackra, rena nyanser av grönt. Det finns en massa mossiga, brutna toner, men de sitter liksom inte in i min färgvärld. Så alltid när jag hittar en bjärt klargrön härva slår jag till! Har du upplevt samma?

Vet ni annars vad Keseran Pasaran betyder? Det är en feliknande figur i japansk mytologi vars fysiska framträdande är fluffigt och lätt – lite som mohairen den stickas med! Legenden säger att möter man en Keseran Pasaran följs man av god tur och lycka. Det kan man knappt tacka nej till?

Birds of a feather

Fick min egna Birds of a Feather-sjal färdig och började genast på en rosa version åt min syster – eller färdig och färdig, garnstumparna hänger fortfarande i kanten på sjalen, men tycker jag kommit så långt att man kan kalla det för färdig redan. Eller vad tycker du?

Birds of a Feather-sjalen nr 2 föds ur garn från Nurja i Tammerfors

Sjalen är annars perfekt för tv-stickning; har tittat på flera fotbollsmatcher (det är EM på g!) och det går bra att köra på med alltid räta maskor.

Har funderat på sjalens namn en hel del och googlade det till slut; det kommer antagligen från ordspråket ”Birds of a Feather Flock Together”, vilket skulle kunna översättas som ”Lika barn leka bäst”. Inte så illa för två syskon, eller hur?

Ensamt kunde Birds of a Feather betyda ”av samma skrot och korn”. Ännu mer slående!

Garnen kommer här också från Nurja i Tammerfors. Det är inte bara till salu i butiken utan har dessutom färgats där.

Birkin Sweater

En annan härlighet som jag gått och suktat länge på är Birkin-tröjan från Laine nr. 2 (huvudbilden uppe på sidan). Alltså relativt länge nu… men nu är den på gång den också! Vilket är jättebra, för jag har valt att tröjan blir mörkblå. Det gäller att sticka nu när det finns dagsljus – på hösten ser man inget längre. Åtminstone inte med mina halvsekelsögon… visst blir den fin!

Jag har valt samma BC Garns Bio Shetland som jag använt i min s.k. ”Clooney”-tröja. Det är lite strävt i stickningsskedet, men mjuknar upp när man använder plagget. Clooneyn är min absoluta favorit och bar den säkert 6 dagar av 7 förra vintern. Vilken tur att vi hade en smällkall vinter!

Vad har du på stickorna den här sommaren? Eller tycker du att det är för varmt för mjuka handarbeten i denna värme (idag tillsvidare bara 22, men de har lovat 26 till eftermiddagen!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s