3 x superlätt och snabbstickad disktrasa

Jag har blivit allt mer kritisk för all onödig konsumtion. Mest störs jag av saker som används en eller högst några gånger, och sedan slängs bort.

Och plast. Det är också ett fanskap. Fastän man skulle lyckas med att återvinna alla förpackningar smular vi ner en massa i miljön genom att använda textilier gjorda av konstfibrer.

Jag vet att en enskild människas val inte avgör mycket, men om vi är fler som gör pyttesmå justeringar i vår vardag kanske det i längden har betydelse.

Så nu har jag stickat disktrasor till herrarna i familjen 🙂 Har försökt hitta enkla och snabbstickade mönster som också är en fröjd för ögat; städning ÄR tråkigt, åtminstone oftast, så varför inte satsa också på estetiska värden? Med vackra redskap blir det lite mer lyxigt.

Och garnet då, hållbart eller ej?

Jag måste genast medge att min ekoväckelse inte burit fullt ut. Inte än. Jag har beställt det första bästa bambugarn som jag stött på på webben, utan att tänka på om de är ekologiska eller inte.

Handstickade bambutrasor är hållbara

De flesta garnen är blandgarn med bomull i olika proportioner, och bomull är ju i sig väldigt ohållbart. Och bambu verkar inte vara alls bättre… men mer om det i ett annat inlägg. Låt oss denna jul känna oss lite bättre människor!

Jag har stickat med Hjertegarns Blend Bamboo, 70 % bambu och 30 % bomull samt DMCs Natura Just Cotton Bamboo, 50 / 50 bomull / bambu. Båda har ett härligt lyster, men Hjertegarns Blend Bamboo känns direkt lyxigt. Men ack, det är också mycket tunnare än DMCs garn, och man måste verkligen sticka för att få ihop sin disktrasa!

DiskTrasa 1, små rutor

Jag har här stickat ”ramar” till trasan med fem räta maskor i båda kanterna och 4, 5 varv i början och slutet av trasan. Du kan göra så breda kanter du vill!

Rutig stickad disktrasa i bambu
 1. Lägg upp med valbar teknik ett maskantal delbart med fem + kantmaskor.
 2. Sticka några varv rätstickning för kanten.
 3. Inled mönstret (rs) efter kantmaskorna: 5am *5rm 5am, upprepa från * tills du har kvar lika många kantmaskor som i början av varvet. Sticka rätstickning till slutet av varvet.
 4. På as: kanterna stickas med rätstickning, mönstret så att förra varvets rm=am och am=rm.
 5. Fortsätt i fem varv (eller tills rutan som bildas känns bra för ögat, dvs. har rätta proportioner, är inte för låg eller för hög). Byt sedan till motsatt sekvens: där du stickat en rät ruta ska du nu sticka en avig ruta.
 6. Sticka till önskad höjd, med min handstil och garntjocklek blev det 11 rader rutor. Observera att sista rutraden blev endast fyra varv hög, eftersom om man stickar fem varv rutmönster och sedan inleder kantmaskorna (rm), ”töjs” den sista rutraden ut. Mitt öga gillade inte hur det såg ut så gjorde rutan lite mindre.

Disktrasa 2, mosstickning

Struktur är bra i en disktrasa och den andra trasan är därför stickad med dubbel mosstickning. Supereffektivt för att gnugga loss ingrodda fläckar.

 1. Lägg upp ett valbart antal maskor delbart med två + kantmaskor.
 2. Sticka några varv rätstickning för kanten.
 3. Inled mönstret (rs) efter kantmaskorna (rm): sticka *1rm + 1am fram till kantmaskorna. Sticka kantmaskorna. Vänd arbetet.
 4. Sticka kantmaskorna (rm). När du kommer till mönstret stickar du am där du på rs stickat rm, och tvärtom. Sticka varvet ut till kantmaskorna, fortsätt med rm varvet ut. Vänd arbetet.
 5. Nu byter du sekvens i mösterdelen på arbetet: där du just stickat rm, stickar du nu rm, och tvärtom.
 6. Sticka till önskad höjd.
 7. Avsluta med att sticka kantmaskorna alltid rätt.

Disktrasa 3, våffelstickning

Den vackraste av alla trasor stickade jag i våffelstickning, du kan kolla mönstret här.

Stickad disktrasa i våffelstickning

En reaktion på ”3 x superlätt och snabbstickad disktrasa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s