3 x inspiration – lästips från sommaren

Jag älskar böcker, i alla format.

Men som bäst är de som tryckta. Tunna, tjocka, med eller utan bilder – jag slukar allt.

För mig funkar de som inspirationskällor. Det finns något magiskt i att lyssna på hur sidorna vänder när man bläddrar i boken, att känna doften av det glänsande pappret.

I våras köpte jag tre nya böcker och nu bubblar inombords av alla nya idéer. Om man bara hade två dygn i ett och 14 dagar i en vecka!

Men ack, så är det inte. Tänkte dela med mig av inspirationen ifall du själv funderat på att köpa någon av dem.

Meg Swansen: ”A Gathering of Lace”

Detta är en absolut härlig samling av spets i alla format utgiven av XRX Inc år 2000. Det finns både kläder och sjalar, men som det ofta blir, har en del av modellerna redan hunnit bli hopplöst ute.

Jag beställde boken på Amazon som begagnad och betalade visst 6,90e för den (portot blev dyrare!). Råkade nämligen på en alldeles härlig spetssjal på Ravelry tidigare i år och undrade var man kunde köpa mönstret till den – det enda jag kom på var den här boken.

Det visade sig att på sista sidan fanns en pytteliten beskrivning på 15 rader med rutmönster – är lite tveksam på hur en sjal på nästan två meter i diameter växer fram ur dem.

Kanske jag inte lyckas med den sjalen jag tänkt, men det fanns gott om andra fina sjalmodeller i boken! För garn, ja se det finns från förut. Bara att sticka på!

Nancy Marchant: ”Knitting Fresh Brioche”

Marchants bok ”Knitting Fresh Brioche” (Sixth and Spring, 2014) är bibeln för alla som vill lära sig patentstickning. Boken går minutiöst igenom olika tekniker och erbjuder ett brett mönsterbibliotek och tips på hur man kan kombinera dessa.

Frågan är bara: behöver man ännu i dag ett tryckt uppslagsverk, när allt kan googlas upp på t.ex. YouTube? Tycker själv att det är enormt mycket lättare att följa med tips i videoformat.

Snabbt svar på frågan ovan: ja, det behövs högklassiga uppslagsverk i alla situationer, och Marchants bok fyller galant alla krav på kvalitet.

Ett stort plus får boken för de några exempelsjalar och -halsdukar som konkretiserar hur man kan kombinera bokens mönster med varandra. Lika roligt är det att se hur olika slutresultat det blir när man byter ut garnsort.

Jag ser redan framför mig hur jag slår in några patentstickade halsdukar till julen… omslagen ska vara lika färggranna som stickningarna!

Joji Locatelli och Veera Välimäki: ”Interpretations Vol 6”

Joji Locatelli och Veera Välimäki har kommit ut med ännu ett nummer av Interpretations (Pom Pom Press, 2019), som hyllar duons vänskap med ett dussin nya mönster av bägge designers.

Boken utgör enligt författarna den mest personliga och melankoliska samling de gjort tillsammans. Trots det är den en väldigt stilig samling av modeller och jag föll för flera av dem. Till en tröja har jag till och med redan hunnit köpa garn!

Utmärkande för boken är dess smala gråskala – bilderna är inte svartvita, även om de vid första anblicken ser ut så. Det är uppenbart att boken berört sina författare djupt. Jag fick nästan en känsla av att det kanske inte kommer fler tolkningar – jag hoppas att det gör det, men det finns bestämt något väldigt slutligt över boken. Bäst att ta för sig medan det ännu är möjligt!

3 reaktioner på ”3 x inspiration – lästips från sommaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s