Aurora borealis – sockor med lite annorlunda ränder

fullsizeoutput_19c1Andra paret ut på julklappslistan!

Jag har haft Schoppel Wolles Crazy Zauberball i min garnsamling sedan några år tillbaka, och nu tyckte jag det kunde vara dags att sticka bort garnet.

Beslutade mig för randiga sockor och det blev himla fint, tycker jag; precis som snö och färgglatt norrsken. Sockorna fick därför namnet Aurora Borealis.

Det lilla extra i paret kommer från istickningshälen jag stickat; det är som en gigantisk tumme som stickas i sockan i efterskott när man redan annars stickat sockan färdigt. Det var lite sjå att få rätt längd på sockan, eftersom man inte kan prova den innan man sprättat upp garnet för hälen.

fullsizeoutput_19bf

Men mer om istickningshälen senare. Ifall du vill pröva de här vertikala ränderna, gör så här:

 1. Lägg upp 76 maskor
 2. Sticka resor i 2,5–3 cm, 2rm, 2am.
 3. Fortsätt med båda garnen 2rm vartannat tills du nått tillräcklig längd på skaftet.
 4. Sticka i ett garn i avvikande färg över 34 maskor; kolla att de yttersta två maskorna är samma färg, då får du mönstret att gå ihop. Dela upp dessa 34 maskor på två stickor (stickorna 4 och 1); fortsätt att sticka som vanligt.
 5. Sticka 5 cm, börja sedan intagningar. Under följande varven ”äter du upp” två ränder på bägge sidor av foten; börja med att på sticka 3 lyfta 3:e sista och nästsista maskan precis som om du skulle sticka dem rät. Flytta tillbaka dem på vänster sticka (nu har du liksom vänt på dem), sticka ihop i den yttre maskbågen. Sticka en rm.
 6. I början av sticka 2 stickar du en rm. Sticka sedan ihop två maskor.
 7. Upprepa tre gånger med tre varvs mellanrum tills två ränder ”ätits upp”.
 8. Fortsätt tills du nått passlig längd på sockan. Börja då minskningarna för tåpartiet. Dela maskorna jämnt på stickorna.
 9. Jag brukar sticka några varv med tåfärgen så att alla minskningar sker på det enfärgade partiet. Sticka sedan ihop två maskor i ändan av stickorna 1 och 3, sticka en rm. I början av stickorna 2 och 4 ska du först sticka en rm, och sedan lyfta två som du stickar ihop i den yttre maskbågen.
 10. Upprepa 4 gånger vartannat varv, och därefter på varje varv.
 11. När du har 16 maskor kvar för övre och undre sidans maskor på varsin sticka (2×8 maskor alltså). Avmaska genom att sy ihop med kitchener stitch (=masksöm).
 12. Sprätta upp hältråden och plocka upp maskorna. Lägg till två maskor i skarven mellan de yttre stickorna, annars blir det glapp. Ibland blir det trots det väldigt löst, särskilt när man stickat med två färger, men det kan man fixa när sockorna är färdiga.
 13. Sticka 4 varv rät.
 14. Avmaska på samma sätt som för tårna vartannat varv tills du har 8 maskor på varje sticka. Avmaska på varje varv tills du har 5 maskor på varje sticka. Sy ihop som ovan med kitchener stitch.

 

fullsizeoutput_19c3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s